國立台灣師範大學物理系 物理教學示範實驗教室(網站) 物理問題討論區 (黃福坤)
我們也針對科學教學建立開課系統:科學園,讓老師更方便運用網路科技輔助教學,歡迎教師多加利用! 中學物理(維基)
(學習物理不只是know HOW 更重要的是 know WHY, 歡迎參考聞名全球的物理動畫, 英文網頁NTNUJAVA以動畫為主) 白話物理
關鍵詞 最近 物理名詞中英檢索 無法登入或系統功能不正常回報
討論區首頁 >>物理課程相關問題(分成國中/高中/大學等區) >>大學物理相關內容討論>>[exam problem] angular momentum problem
本區 註冊登入 者方可留言
力學 標題:[exam problem] angular momentum problem
1:wh(高中/職)張貼:2015-06-22 22:53:50:
A particle of mass m travels in a horizontal circle of radius R on a frictionless table. The centripetal force is provided by a string passing through a hole in the table attached to two blocks of equal mass M, as shown in the figure. If one hanging block is removed, what will the radius of the particle motion become?

My answer is 3/2R, and the correct answer is 2^(1/3)*R......How to count?

教授告訴我系統的角動量守恆,結果我得出3次方程式。我相信我可能求解前提錯誤,希望各位觀念清楚的前輩願意指點我。